Adiabatische koeling

 Home / Adiabatische koeling

Adiabatische koeling

Adiabatische koeling wordt steeds meer toegepast in industriële- en utiliteit- koelinstallaties. De voordelen van deze installaties zijn bekend, waterbesparing tot 90% en energiebesparing door het gebruik van EC-ventilatoren. Door deze lage operationele kosten loont het al snel om een open koeltoren te vervangen voor een adiabatische koeler. Uit diverse calculaties blijkt dat terugverdientijden van 3 jaar haalbaar zijn. 

Ook wanneer de traditionele dry-cooler in de zomer wordt beperkt door de toenemende buitentemperaturen biedt de adiabatische koeler een betrouwbare oplossing. 

De adiabatische dry-cooler of condensor is tevens vrijgesteld van de legionella preventie. Door de proportionele watertoevoer vindt er geen overbodig waterverbruik plaats en verdampt al het toegevoegde water in de koelpakketten. Hierdoor ontstaan er geen aerosolen en daardoor is er geen gevaar voor de verspreiding van de legionella bacterie. 

De Adiabatische koeler en Condensor is sinds 2020 opgenomen in de lijst Energie investeringsaftrek van het RVO, hierdoor bespaart netto 14% op de investering. 

Wij informeren u graag wat het toepassen van de Adiabatische koeler of Condensor voor u kan betekenen.